Foredrag & Workshops

Foredrag med workshops


Tilfældighedernes spil - et foredrag om de tilfældigheder der gjorde at jeg blev fotograf. En rejse der begyndte i min vilde ungdom, hvor jeg med et lysbilledshow skabte den visuelle kulisse som rockgruppen MALURT optrådte i fra 1978-83.

Rejsen er fortsat gennem 4 årtier i en fotobranche der er i konstant forandring.

Hvordan tager man springet ud på det dybe vand og bliver selvstændig og hvordan navigerer man når alting forandrer sig med lynets hast.

Foredraget er rigt illustreret med billeder og videoklip og er ment som inspiration til unge mennesker der står foran et karrierevalg og går på efterskole eller højskole.

Efter foredraget tilbyder jeg at sammensætte workshops med emner som er tilpasset elevgruppen. Ring og få en nærmere beskrivelse.

Workshops:

Følelser i fotografier

Oplæg med billedeksempler og snak om hvordan man kan udtrykke følelser i sine billeder. 

Praktisk opgave: Opdeling i grupper - 3-4 elever pr. gruppe. Vælg en følelse og gå på opdagelse med jeres kameraer. Det kan være frygt, angst, tristhed, melankoli, håb, glæde, lykke eller en anden følelse. Brug eventuelt hinanden som modeller.

Prøv at tage billeder der rammer følelsen.

Tænk i farver, lys og mørke, kontraster, skygger og former der understøtter og udtrykker følelsen.

Det kan være nærbilleder eller panoramabilleder.

Billeder lyver - fotografiske virkemidler

Hvordan man kan betone billeder til at vise en bestemt holdning. Hvordan beskæring, vinkel, perspektiv kan give vidt forskellige indtryk. Jeg viser eksempler fra aktuelle historier brugt i pressen som f.eks. denne:

https://www.dr.dk/nyheder/webfeature/havregaarden-forside

Praktisk øvelse: Lav to billedserier af skolen. En der viser skolen fra sin bedste side og en der viser et dystert billede af et frygteligt sted. Brug det du lige har lært

Gennem øvelsen bliver eleven bevidst om hvor meget man kan betone billederne og give det billede videre til beskueren/læseren som man ønsker.

Portrætfoto


Vi arbejder med flashlys, reflektorskærme, naturligt lys. Undersøger lysets effekt og hvordan lysvinkler kan ændre portrættet radikalt, og skabe dramatiske og effektfulde eller mere klassiske og traditionelle portrætter. Arbejder med portrættets placering i billedet og hvordan man kan bruge baggrunden som en aktiv del af billedet. I portrætfotografering er den psykologiske vinkel et vigtigt element, der skal skabes tillid mellem model og fotograf. Vi lærer hvordan vi giver  modellen tryghed og hvordan man får det bedste frem i et menneske der befinder sig i en unaturlig og kunstig situation?

Det illustrative billede - at illustrere en artikel

Hvordan illustrerer man en artikel. På denne workshop tager vi svære emner op som sorg, mobning, depresion, vold, alkohol, stoffer og forsøger at arbejde os ind på fotoillustrationer der illustrerer emnerne konkret og abstrakt. Hvilke virkemidler er effektive, hvordan bruges lys,  skygger, farver og former til at forstærke budskabet. Vi bruger hinanden som modeller hvor der er brug for det.

Streetfoto

Gennemgang af de forskellige elementer i streetfotobegrebet. Hvem må man fotografere, hvordan sikrer man sig at personer på billedet gerne vil lade sig fotografere. Hvad siger lovgivningen.

Er fotografen et aktivt eller passivt element af billedet. Hvordan indstiller man kameraet til hurtige skud når det rigtige billede opstår. Find motivet og vent på at det rigtige billede opstår.

Øvelse på byvandring.

Billederne bearbejdes og diskuteres i plenum

Perfekt workshop som forberedelse til studietur, rejse eller lignende.

Packshots - avanceret lyssætning


Vi arbejder med flashlys, reflektorskærme, spejle, sølvpapir vand og andre finurlige virkemidler når vi sætter lys på ting, genstande, varer, flasker, frugt eller hvad vi nu finder relevant.

Billedkomposition

Det gyldne snit, s-linien, naturlig indramning, former, farveflader, rene linier osv.

Teoretisk oplæg med gennemgang og billedeksempler opfølges af en by/eller naturvandring med kamera.

Øvelse på byvandring.

Billederne bearbejdes og diskuteres i plenum

Perfekt workshop som forberedelse til studietur, rejse eller lignende.

Bliv fotograf - hvad skal der til


De forskellige retninger. Sports- presse- reklame - mode - portræt - musik - packshots.

Hvad skal der til for at blive fotograf og hvilken retning skal man satse på. Hvad kan man drømme om, hvad er realistisk og hvordan er hverdagen som fotograf.

Gennemgang af elevernes billeder med henblik på portefolie.

Grundlæggende kamerateknik


Eksponeringstrekanten – tid, blænde og iso.

Øvelser med dybdeskarphed, bevægelsesskarphed og korn/billedstøj.

Objektiver - forskellige brændvidder. Tele-, normal-, macro og vidvinkel-objektiver og hvilke objektiver der passer til forskellige fotoopgaver.

Kreative fototeknikker

I denne workshop eksperimenterer vi med forskellige optageteknikker for at skabe et anderledes udtryk. Vi arbejder med filtre og langtidseksponeringer og afsøger muligheder for den kreative leg med kameraet. Workshoppen startes op med en grundig præsentation af begrebet

ICM Photography (Intentional Camera Movement) med inspirerende eksempler. Så går vi til den praktiske del og laver forskellige øvelser og eksperimenter. Vi slutter af med at præsentere og diskutere resultaterne.

Foto og Acryl

Spændende og inspirerende workshop om at kombinere fotografi og acrylmaling og på den måde skabe unikke billeder. Forskellige teknikker til at overføre eller bruge fotos. Hvilke billeder egner sig - hvordan disponeres billedet og hvordan integreres fotoet på en effektfuld eller naturlig måde. Workshoppen egner sig bedst til at strække sig over minimum 2 dage da overførselsteknikken kræver tørretid. Kan med fordel kombineres med f.eks."Følelser i fotografier" eller "Streetfoto" så der først tages fotos der kan danne grundlaget for acrylmaleriet.